Krakau

Vind 26 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Krakau

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd deze Poolse stad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan tijdens je stedentrip Krakau.

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Als je vanaf een mobiele telefoon belt, geldt voor alle noodsituaties het nummer: 112.

Vanaf een andere telefoon gelden de volgende noodnummers:

Ambulance: 999

Politie: 997

Brandweer: 998

Bijzonderhedenomhoog

Pas op bij het kopen van antiek. Sommige stukken zijn verboden om te exporteren, met name oude schilderijen van voor 1945. Polen heeft haar eigen symbolen om de mannen- en vrouwentoiletten van elkaar te onderscheiden. Het rondje is voor de vrouw en de driehoek voor de man.

Feestdagenomhoog

Nieuwjaarsdag

Pasen

Dag van de Arbeid

Dag van de Constitutie

Sacramentsdag

Maria Hemelvaart

Allerheiligen

Bevrijdingsdag

Kerstmis

Klimaatomhoog

Kijk altijd even voor vertrek wat voor weer het is in Krakau, want dat is altijd een verrassing. Zo kunnen de temperaturen er schommelen tussen de min 20°C en plus 30°C graden. De Atlantische oceaan brengt vochtige lucht, terwijl de droge continentale lucht uit het Oosten voor hete zomers en koude winters zorgt.

Over het algemeen is het warm van mei tot en met september, al moet je dan wel rekening houden met regen en storm. De warmste maand is juli. De herfst kan verrassend mild zijn, soms kun je wel tot oktober of zelfs november in je t-shirt lopen. Dit worden ook wel de 'Gouden Herfsten' genoemd. Maar als dan de winter doorzet, dan kun je daar maar beter goed op voorbereid zijn. Januari en februari zijn over het algemeen de koudste maanden. Maar in maart en april ben je ook nog blij als je een goede jas bij je hebt. Voordeel van die kou: de kerstdagen zijn sprookjesachtig wit!

Openingstijdenomhoog

Over het algemeen zijn winkels doordeweeks geopend van 10.00-18.00 uur en op zaterdag van 10.00-17.00 uur. Enkele winkelcentra zijn 7 dagen per week open en enkele winkels (levensmiddelen) zelfs 24 uur per dag.

Tijdzoneomhoog

Polen zit in de dezelfde tijdzone als Nederland (Centraal Europese tijd). Zowel in de winter als in zomer is het in Krakau dus net zo laat als bij ons.

Valutaomhoog

In Polen wordt betaald met de zloty (PLN). 1 Zloty kan weer worden opgedeeld in 100 groszy. De volgende munten zijn in de omloop: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 groszy en zloty. Het briefgeld bestaat uit briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 zloty. € 1,- is gelijk aan ca. 4,22 PLN.

Tip: zorg dat je altijd wat muntgeld op zak hebt, omdat veel verkopers niet genoeg geld terug hebben van een groot biljet als 100 of 200 zloty.

Vervoer

In het centrum

In het centrum

Het overgrote deel van het historische stadscentrum is voetgangersgebied. De beste en leukste manier om Krakau te gaan verkennen, is dan ook te voet. Alhoewel een ritje per paard en wagen natuurlijk ook een leuke manier is om Krakau te ontdekken.

Er zijn geen metro´s, daarentegen heeft de stad wel een goed tram- en busnetwerk. Tickets kosten ongeveer 3 zloty en zijn verkrijgbaar in smalle kiosken, bij kaartjesautomaten op stations of in de bus of tram zelf (duurder). Je moet zelf het kaartje afstempelen zodra je aan boord stapt. Houd het kaartje bij de hand, er kunnen namelijk controleurs instappen. Uiteraard zijn er ook kaarten verkrijgbaar die geldig zijn voor 24, 48 of 72 uur.

In Krakau kun je ook vrij goedkoop een taxi nemen. Sinds 2008 zijn de tarieven vrijgegeven. Dit houdt in dat de tarieven per taxi erg kunnen verschillen. Handig om te weten is dat binnen de stadsgrenzen het bedrag op de meter de € 20 niet hoort te overschrijden.

Vliegtuig

Per vliegtuig

De luchthaven van Krakau heet John Paul II International Airport, en ligt 15 kilometer van het centrum vandaan. Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer 2 uur naar Krakau. In de winter moet je rekening houden met veel vertragingen door mist en ijs.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Bij de hoofdingang van de luchthaven is een busstation waarvandaan bussen (nummer 192 of 208) naar het centrum vertrekken. De rit duurt zo'n 25 minuten en kost ca. € 1. Met de trein gaat het sneller. Vanaf de hoofdingang vertrekken blauwe shuttlebussen naar het nabij gelegen treinstation Krakow-Balice, waar pendeltreinen vertrekken naar Krakow-Glowny, het centraal station van de stad. Deze rit kost ongeveer € 3. Met de taxi kost het ca. € 20 enkele reis.

Wijken

kazimierz

Kazimierz

Onder de historische rijkdommen van Krakau valt ook de voormalig Joodse wijk Kazimierz. Vóór de Tweede Wereldoorlog herbergde Krakau een van de grootste Joodse gemeenschappen van Polen. Toen de Duitsers waren verslagen, werden de huizen en synagogen niet herbouwd. Pas toen Steven Spielberg hier zijn film Schindler's List kwam draaien, werd de buurt opgeknapt. Het mooiste deel van de wijk is de Szerokastraat. Hier staat de Oude Synagoge, het oudste Joodse gebouw van heel Polen dat nog staat.

Oude Stad

Oude Stad

Het meest populaire gedeelte van Krakau is en blijft de oude binnenstad. Het grote centrale plein met de prachtige oude Lakenhal is een echte trekpleister. De vele terrassen maken het ook tot een heerlijke plek om mensen te kijken. Geniet van de onaangetaste prachtige gebouwen.

Wawel

Wawel

Deze wijk bestaat grotendeels uit één van de topattracties van Krakau, de prachtige burcht Wawel. Daaromheen staan een paar schitterende gebouwen en natuurlijk De Draak. Langs de rivier is het hier zeker in de zomer ook nog heerlijk wandelen of zonnen.